Vrtnarski nasvet

Polnjenje visoke grede

Prva plast – mreža proti zunanjim škodljivcem
Preden postavimo visoko gredo na želeno mesto poskrbimo za primerno zaščito na dnu grede. Najboljša rešitev je mreža proti voluharjem, ki omogoča, da zunanji obiskovalci ne morejo vstopiti v gredo. S tem si zagotovimo, da bodo naše vrtnine varne

Duga plast – ovčja volna
Zaščita bogata z dušikom.

Ko položimo mrežo proti voluharjem sledi druga plast z ovčjo volno.  Ta še dodatno prepreči vdor zunanjih škodljivem prav tako pa pomaga zadrževati toploto in vlago v gredi. Zelo koristna pa je tudi zaradi hranil, ki jo rastline potrebujejo – dušik, fosfat in kalij.

Tretja plast – veje in sekanci
Ko položimo ovčjo volno so na vrsti veje in sekanci. Ti skrbijo za odlično drenažo. Najprej položimo debelejše veje, za tem pa tanjše veje. Priporočljivo je, da veje polagamo v obliki mreže saj ta omogoča boljšo zračnost in prepustnost vode. na koncu skozi veje posujemo sekance in s tem zapolnimo prostor

Četrta plast – travna ruša in slama
Na mestu kjer bomo postavili visoko gredo najprej odstranimo zgornjo plast zemlje oziroma travno rušo. Travno rušo položimo obrnjeno navzdol tako, da se trava dotika vej in sekancev. Čez travno rušo nato položimo še slamo, ki je odličen organski material.

Peta plast – vrtna zemlja
Na zgornjo plast slame dodamo kakovostno vrtno zemljo. Zemlja (v kolikor je to mogoče) naj bo iz domačega vrta. poleg tega pazimo, da zemlja nima prevelikih grudic  ali kamnov. Zavedati se moramo, da kakovostna zemlja pomeni tudi kakovosten in zdrav pridelek. Zemljo nasujemo približno 20 cm visoko (višine??).

Šesta plast – humusna zemlja
Oziroma zadnja plast preden začnemo saditi/sejati. Na rodovitno in kakovostno zemljo nasujemo zreli kompostnik kateremu lahko dodamo malo kakovostne vrtne zemlje – to lahko skupaj premešamo.